Europski susret mladih u Lisabonu

Pjevali smo, smijali se i družili s mladima iz cijeloga svijeta

Braća iz zajednice TAIZE iz Francuske u povodu Božićnih blagdana organizirali su 27. hodočašće povjerenja mladih kršćana Europe u portugalskom gradu Lisabonu. Povjerenstvo za rad s mladima naše nadbiskupije odlučilo je na tom putovanju posjetiti dva velika svjetska marijanska svetišta: Lourdes i Fatimu. U Lisabonu i okolici radosne obitelji primile su mlade da svojim zajedništvom i molitvom uspostave povjerenje i mir. Ekumenski pokret među razdijeljenim kršćanima velika je nada ovog svijeta. Uz duhovni ekumenizam ovakve skupne akcije i liturgijsko zajedništvo više je nego dobro došlo. Na taj način ostvarujemo i Isusove riječi da svi kršćani budu jedno.
Iz Medicinske škole u Rijeci i Zajednice Krista Kralja na hodočašću su bili: Barbara Glažar, IV-5, Antonija Jurič, III-4, Ivana Norac-Kljajo, III-4, Kristina Rešetar, III-1, David Fak, III-1, Adriana Andrijević, III-1, Tonja Klarić, III-1, Ivna Ružić, III-1, Renata Lončarić, III-1, Andrea Akrapović, III-1, Matea Širola, III-1, Kristina Lejčak, II-4 razred.

Krenuvši s Delte 26. prosinca 2004. u 10,00 sati ujutro, počelo je naše veliko i veselo putovanje prema kraju Europe, točnije gradu koji se nalazi u Portugalu – Lisabonu, povodom još jednog susreta katoličke mladeži svijeta. Vozeći se dugim autocestama prošli smo kroz Italiju, uživali u francuskoj obali. Došavši u Francusku trebali smo provesti noć u Lourdesu, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta proveli smo noć spavajući u vrećama u prihvatilištu. Pjevalo se, smijalo i veselilo. Čak i nakon dugog i napornog puta, potaknuti dobrim raspoloženjem, imali smo puno snage i volje da krenemo dalje.

Nakon doručka u prihvatilištu krenuli smo u razgledavanje Lourdesa, svetišta kojeg je baš tada pokrio zimski pokrivač. Zračio je svetošću, mirom … Iako nas se veoma dojmio, morali smo krenuti dalje. Putovali smo cijelo popodne i noć, te stigli u Lisabon.
Dobili smo karte, rasporedili se u grupe, te je svatko otišao svojoj obitelji s kojom je proveo cijelo vrijeme. Jutarnje mise bile su tihe, a uvečer smo molili zajedno s ljudima iz cijeloga svijeta, na gotovo svim europskim jezicima. Upoznali smo mnoge ljude dobre volje, započeli nova prijateljstva te se uvjerili da smo, bez obzira na tjelesne različitosti, svi jednaki, imamo slične probleme, skoro isto razmišljamo … Dobili smo milost, a mnogi “prozorčići” su nam se otvorili. U Lisabonu smo proveli četiri dana koja su, vjerujem, promijenila svakog od nas.
Posjetili smo Fatimu, svetište koje je naš pokojni Papa Ivan Pavao II. najviše volio. Doista je posebno. Na povratku iz Lisabona posjetili smo Madrid, grad u Španjolskoj, te Marseille i Avignon u Francuskoj.
I tako je završilo naše putovanje jednim dijelom Europe. Ponijeli smo mnogo novih iskustava koje je teško staviti na papir, ali nosimo ih u srcu. Znamo da smo nešto korisno naučili, vidjeli, doživjeli. Ono što je najbitnije, svi smo bili jednaki, svi smo bili jedno i bili smo u ime Njegovo!

Tonja Klarić, III-1 i Kristina Rešetar, III-1
Učenice Medicinske škole u Rijeci