Hodočašće Torinskom platnu - majci svih relikvija i Don Boscu

Krenuli smo iz Rijeke, kroz Sloveniju i Italiju prema Torinu po regiji Piemonte koja graniči s Francuskom i Švicarskom. Ime regije znači podnožje planine. U jutarnjim satima došli smo u mjesto Arona na obali jezera Lago Maggiore gdje je 1538. godine rođen sveti Karlo Boromejski, poznati milanski biksup. Tamo se nalazi monumentalni spomenik od 35 metara San Carlone, najviši u Europi. Usprkos kiši, brodićima smo otišli na prekrasne Boromejske otoke: Isola madre, Isola Bella i Isola dei pescatori. Nastavili smo put prema Torinu. Naša grupa bila je naručena u 17,15 sati u Capellu della Sacra Sindone u kojoj se nalazi laneno platno u kojem je bio pokopan Isus. Nakon dva sata čekanja u koloni prošli smo pored samog platna i zadržali se oko pet minuta u molitvi primajući milost u prisustvu živog Isusa. Prenoćili smo u gradiću Chieri nedaleko Torina u kojem se rodio sveti Dominik Savio te radio sveti Ivan Bosco.

HODOČAŠĆE TORINSKOM PLATNU – MAJCI SVIH RELIKVIJA

Zajednica Krista Kralja, Udruge „Desetina“ organizirala je hodočašće Torinskom platnu - majci svih relikvija od 1. do 3. svibnja 2015. koje je izvanrednom odlukom Pape Franje izloženo od 19. travnja do 24. lipnja ove godine, samo nakon pet godina od izlaganja Svetog pokrova javnosti. Naime, platno se izlaže svakih 25 godina, u jubilejskim godinama crkve, a ona je bila 2000. godine. Ali na opće iznenađenje crkvene i svjetovne javnosti posljednja važna odluka koju je donio Papa Benedikt prije umirovljenja 2010. godine bilo je otvaranje i izlaganje svetog pokrova milijunima hodočasnika. Budući da je istu odluku donio i Papa Franjo te će osobno 21. lipnja hodočastiti u Torino ovaj događaj nikako nismo htjeli propustiti. Oni stariji u  molitvama su nosili nakanu odlaska i želju poklonstva autentičnom  lanenom platnu kako danas potvrđuje znanost u koje je nakon smrti bio umotan te u grob položen, a treći dan uskrsnuo naš Spasitelj Gospodin.

U petak 1. svibnja u jutarnjim satima došli smo u mjesto Arona na obali jezera Lago Maggiore gdje je 1538. godine rođen sveti Karlo Boromejski, poznati milanski biskup. Njemu je podignut monumentalni spomenik od 35 metara San Carlone, najviši u Europi. Upoznati život ovog sveca bio nam je na srcu jer je zaslužan što je po njegovoj inicijativi sveto platno stiglo u Torino gdje je hodočastio i molio Gospodina da zaustavi kugu koja je desetkovala populaciju njegove biskupije. Nedaleko gradića Arone odvezli smo se brodićem do Boromejskih otoka koji su bili u vlasništvu njegove obitelji te dvorca gdje se je svetac rodio. Boromejske otoke čine tri prekrasna otoka na Lago Maggiore; Isola Madre, Isola bella i Isola dei pescatori. Ni kiša nam nije pokvarila ugođaj i ljepotu tih otoka. Nastavili smo put prema Torinu. Naša grupa bila je naručena u 17,00 sati za Capellu della Sacra Sindone u kojoj se nalazi laneno platno u kojem je bio pokopan Isus i mogli smo proći pored samog platna. Ni dugo čekanje u koloni nije nam moglo oduzeti milost koju smo primili - boravak u Isusovoj blizini - nešto neprocjenjivo. Svetu misu imali smo u kripti crkve San Lorenzo. Noćili smo u gradiću Chieri nedaleko Torina u kojem se rodio sveti Dominik Savio te radio sveti Ivan Bosco.

Drugog dana hodočašća nakon doručka krenuli smo prema Valdoccu, mjestu prvog oratorija gdje je don Bosco započeo svoje djelovanje. Dočekali su nas hrvatski bogoslovi i kratko nam ispričali don Boscovo djetinjstvo i početak djelovanja te nas poveli u razgledavanje bazilike Marije pomoćnice, crkve sv. Franje Saleškog i same kuće u kojoj je don Bosco živio, radio te na kraju i umro. U predivnoj bazilici nalaze se relikvije sv. Ivana Bosca, sv. Dominika Savia, s. Marie Mazzarello te prekrasna oltarna slika Blažene Djevice Marije- Zaštitnice kršćana. Salezijanski bogoslovi su nam objasnili bitne događaje, važne osobe i stvari koje su povezane sa tom bazilkom. Imali smo i neko vrijeme za osobnu molitvu. Nakon toga smo razgledali kuću u kojoj je je don Bosco prebivao. Vidjeli smo zanimljive fotografije iz njegovog života, liturgijsku odjeću, sobu u kojoj je umro te oltar na kojemu je zadnji puta služio svetu misu a iznad kojeg se nalazi kip Krista Kralja. Svetu misu slavili smo u zajedništvu sa hodočasničkom grupom salezijanske mladeži iz Žepča, Rijeke i zagrebačke Knežije. U dvorani oratorija smo ručali. Uslijedilo je razgledavanje još nekih sakralnih građevina i znamenitosti grada Torina. U slobodnom vremenu koje si je svatko organizirao po volji, nitko nije ostao razočaran ljepotom i zanimljivostima samoga grada. Šestero mladih je u tom vremenu odlučilo vidjeti još jednom Capellu della Sacra Sindone, kako bi vidjeli znamenitu kopiju „Posljednje večere“. Nisu znali da će imati priliku ponovno biti u blizini same relikvije - Torinskog platna. Jedan sat su proveli u molitvi i izašli ispunjeni radošću. Molili su i za Zajednicu Krista Kralja i po osobnim nakanama. Po dolasku u hotel, uslijedilo je druženje uz pjesmu.

Trećeg dana hodočašća nakon doručka krenuli smo prema Colle Don Bosco. U tom mjestu se rodio don Bosco i uz prekrasnu crkvu tamo se nalazi njegova rodna kuća. Tu smo imali i sv. misu. Nakon toga krenuli smo prema Bresci, gradu u kojem je sv. Angela Merici u 16. stoljeću utemeljila red uršulinki, slijedeći život sv. Uršule. Njezino neraspadnuto tijelo dovodi mnoge hodočasnike iz Hrvatske u taj gradić. Razveselila nas je činjenica da smo posjetili mjesto prve kršćanske crkve nakon Rima i nadasve mučeničke crkve kako kažu povijesna istraživanja i arheološka nalazišta  ispod glavne crkve.

Možemo se pohvaliti da smo primili milost na milost. Ovo hodočašće traži vrijeme da naš duh koji je primio tolike ljepote i milosti uspije preklopiti se sa našim osjećajima koji nas nukaju da živo prepričavamo, a nadasve svjedočimo milosno putovanje drugima.

Posebno zahvaljujemo duhovniku vlč. Tomislavu Ćuriću, don Ivanu Šibaliću i našim dragim salezijanskim bogoslovima koje je organizirao David Leskovar po kojima smo još jače zavoljeli svece Torina i sveopće crkve jer su nesebično dali dio sebe da naša radost bude potpuna.

                                                                                                                          Emanuel Crnjac 

 

U subotu, 2. svibnja 2015. krenuli smo u Valdocco, centar salezijanskog svijeta, mjesto prvog oratorija don Bosca. Ove godine crkva slavi 200. godišnjicu njegova rođenja. U bazilici Marije Pomoćnice nalaze se relikvije svDominika, sv. Bosca i sv. Marije Dominike Mazzarello. Nakon bogatog programa imali smo sv. misu u crkvi sv. Franje Saleškog zajednio sa salezijanskom mladeži iz Hrvatske. Poslije podne krenuli smo u razgledavanje Torina, barokne prijestolnice - Piazza CastelloPalazzo MadamaPalazzo Reale, katedrala San GiovanniPiazza San Carlo sa spomenikom Cavallo di bronzo. Simbol Torina Mole Antonelliane, građevina visoka 167 metara.

U nedjelju smo odmah ujutro krenuli za Colle Don Bosco, mjesto rođenja Ivana Bosca. Nakon sv. mise krenuli smo za Bresciu, gradu u kojem je sv. Angela Merici u 16. stoljeću utemeljila red uršulinki, slijedeći život sv. Uršule.

 

Hodočašće Torinskom platnu - 1.-3.5.2015
Oznaka: