Hodočašće u Sarajevo i Međugorje, od 6. do 8.10.2012.

U subotu, 6. listopada 2013., povodom prve godišnjice beatifikacije pet sestara Kćeri Božje ljubavi poznatijih kao Drinske mučenice, a uoči blagdana Kraljice svete krunice učenici naše škole posjetili su Sarajevo.
Naime, sarajevska crkva Kraljice sv. Krunice proglašena je svetištem Drinskih mučenica i njihovim mjestom štovanja. One su mučki ubijene od četničke ruke u prosincu 1941. godine u Goraždu, a njihov grob je sama rijeka Drina.
U svetištu Drinskih mučenica nazočili smo svečanoj svetoj misi, a nakon mise pred slikom Drinskih mučenica izmolili smo litanije i primili blagoslov.
Veliku radost doživjeli smo zbog sestara koje su nesebično pomogle u organizaciji i boravku hodočasnika u Sarajevu. S velikim dostojanstvom i ljubavlju sestra iz njihovog reda pričala je o blaženicama. Njihova hrabrost, kojom su obranile svoj redovnički identitet i nepovredivost dostojanstva žene, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Na kraju smo razgledali Katolički srednjoškolski centar Sv. Josipa koji se nalazi uz svetište.
U Sarajevu posjetili smo i katedralu Srca Isusova, a dobrodošlicu nam je poželio rektor katedrale mons. Ante Meštrović. On je progovorio o povijesti gradnje katedrale, o obnovi nakon rata u samo godinu dana te o umjetničkim vrijednostima koje ju krase. Upoznali smo lik i djelo sluge božjega vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera koji je dao sagraditi katedralu. Iz naših susreta s braćom i sestrama zaključili smo da su za crkvu u Bosni i Hercegovini najvredniji ljudi.
Sarajevo nam se jako svidjelo. Nenametljiv, ali uredan grad u strogom centru, odiše raznolikošću kultura, ali i jezika. Nezaobilazna Baš-čaršija privukla nas je mirisom ćevapa u somunu, a nismo mogli odoljeti niti brojnim slastičarnama iz čijih staklenih vitrina su nas mamile baklave, urmašice, kadaif i drugi bosanski specijaliteti.
Naš boravak u Sarajevu bio je kratak, ali sladak pa smo se nakon kave u Moriča-hanu uputili preko Mostara u Međugorje. A Međugorje nas je dočekalo sa sunčanim vremenom, plavom marijanskom bojom neba i ljubaznim domaćinima. Osim duhovno-molitvenih trenutaka uživamo u zajedničkom druženju te hercegovačkim specijalitetima.

Ines Turković

 

Hodočašće u Sarajevo i Međugorje od 6. do 8.10.2012

 

Oznaka: