Izložba hodočasničkih kipova

Na prvu nedjelju došašća, 1. prosinca 2013., obilježavajući desetu godišnjicu postojanja Zajednice Krista Kralja, u Spomeničkoj knjižnici i zbirci Mažuranić-Brlić-Ružić postavljena je izložba "Putevima hodočasnika", koje su članovi Zajednice tijekom ovih deset godina sakupili i donijeli sa svojih brojnih hodočašća. Pokraj svakog kipa postavljen je kratki životopis i ozanačen spomen-dan za što se pobrinula i pripremila tekstove Ines Turković. Izložbu je otvorio riječki nadbiskup i metropolita mons.dr. Ivan Devčić. Izložbi su nazočili, uz nadbiskupa, mons. Nikola Uravić, ravnatelj Caritasa te sestre Presvetog srca Isusovog, postulatorica kauze za proglašenje blaženom Majke Marije Krucifikse Kozulić s. Dobroslava Mlakić i ravnateljica Ženskog učeničkog doma Marije Krucifikse Kozulić, s. Anita Crnković.

 „Iako uglavnom nemaju veliku materijalnu vrijednost, kipići svetaca puno nam govore i znače“, rekao je nadbiskup Devčić. Podsjetio je na brojne svece u vremenu Došašća koji su životom pokazivali nadu u dolazak Spasitelja i istinski živjeli vjeru u vječni život. Nadbiskup je uputio i čestitku zajednici Krista Kralja istaknuvši kako se zajedništvo Opće crkve najlakše doživljava u malim zajednicama. Počevši od obitelji pa do župne zajednice unutar koje se mogu sastajati manje skupine vjernika. O djelovanju zajednice Krista Kralja govorili su duhovnik Tomislav Ćurić i voditeljica Ines Turković. Zajednica Krista Kralja počela je kao zajednica srednjoškolaca, ali duhovnim rastom i angažiranim djelovanjem i radom s vremenom je počela okupljati studente, radničku i intelektualnu mladež te je prerasla u slavljeničku zajednicu svih koji žele svjedočiti ljubav za Boga i bližnjega. 

U glazbenom dijelu programa nastupili su na gitari Domagoj Pauković i na flauti Jurica Goja koji su izveli stavke iz sonate J.S.Bacha. Duhovnik zajednice, vlč. Tomislav Ćurić zahvalio je nadbiskupu na podršci koju je pružao Zajednici svih ovih godina. Naši domaćini bili su Matilda Ružić i Theodor de Canziani, skrbitelj Spomeničke knjižnice i zbirke, kojima se najljepše zahvaljujemo na suradnji. Zahvaljujemo i svim članovima Zajednice Krista Kralja koji su posudili svoje dragocjene kipove za postva izložbe.

 

Izložba hodočasničkih kipova-1-12-2013

Hodočašća su putovanja vjernika koja počinju od vremena prve Crkve i smatrala su se najvažnijim činom pobožnosti. Rani kršćani vjerovali su da pobožna molitva na mjestima gdje je Spasitelj u društvu svetaca živio i umro vrlo važna. Hodočašće je uključivalo patnje i tegobe te je bilo svojevrstan oblik pokore, misija poniznosti da se prinesu molitve skrušenosti i zaziv pomoći svecu da posreduje kod Boga. Od 2. stoljeća kršćani putuju pješice velikim udaljenostima najprije do Svete zemlje, a kasnije do Rima gdje su smješteni grobovi i relikvije svetih mučenika.
U suvremeno doba oživljava hodočašće kao kršćanska dužnost iako je rimokatolici nikada nisu ni odbacili. Još od reformacije crkve u 16. stoljeću nije bilo toliko hodočasnika koji kreću na putovanja prema Svetištima radi izlječenja, pokore i molitve. Danas sveta mjesta i svetišta privlače one koji traže značenje prvenstveno za sebe. Hodočasnik može nositi svečevo ime ili onoga tko je zaštitnik bolesti ili neke druge nedaće.
Sveci su preminule osobe koje su svojim izuzetno kreposnim životom i svjedočanstvom za Krista zaslužili mjesto u nebu. Oni nisu bogovi i božice, njima se ne klanja. No, vjeruje se da su tako blizu Bogu da ispunjavaju ključnu ulogu kao posrednici te ih se moli da prenesu molitve Bogu.
Nikada nije bilo rasprave o svetom statusu Svete obitelji ili apostola. Najstariji likovi izabrani za svetost umrli su kao mučenici u vremenu kada je bilo zabranjeno prakticirati vjeru. Rimljani su ih nemilosrdno progonili, a oni su umrli u teškim mukama za svoja uvjerenja. Stoga ih se častilo u ranoj Crkvi. Vođe koje su proizašle iz ranih kršćanskih zajednica pomogli su razviti ustrojstvo Crkve. Učeni pisci i mislioci među njima nazvani su „crkveni naučitelji“. Također tu su našli mjesto odvažni biskupi, utemeljitelji redova i osnivači samostana, mnogi  misionari i poticatelji raznih pobožnosti.
Budući da mnoge zajednice štuju pobožne ljude i njima se utječu, Crkva danas kontrolira stvaranje svetaca i blaženika uspostavom univerzalnog sustava priznavanja u kanonu svetih duša.
Sveci i blaženici nadahnjuju vjernike, osobito ako nose njihovo ime da slijede njihov primjer jer osobina svetaca i blaženika sažeta je u rečenici sv. Pavla: „Ne živim više ja nego u meni živi Krist.“
Moderan hodočasnik najčešće odlazi u marijanska svetišta gdje ište Marijinu pomoć i posredovanje kako kaže molitva „svojemu nas Sinu preporuči, svojemu nas Sinu izruči.“ Tome pridonose razna svjedočanstva, čudesna ozdravljenja i obraćenja vjernika kojima je uslišana molitva.

Razine štovanja
Katolička crkva dopušta različite razine štovanja. Najviša razine je klanjanje (adoracija) ili latrija i pripada Bogu i Trojstvu. Štovanje Marije, Majke Božje dopušteno je kao druga najviša crkvena počast, a zove se hiperdulija. Štovanje općinstva svih ostalih svetaca i blaženika poznato je kao dulija ili štovanje.

Zajednica Krista Kralja u svome desetogodišnjem radu drži se riječi sv. Tome Akvinskog:

„Trebamo pokazati štovanje prema svecima Božjim jer su dio Krista, djeca i prijatelji Božji i naši zagovornici.

Stoga u njihov spomen, moramo prikladno častiti njihove relikvije.“

 

Izložba Putevima hodočasnika - Čarli

Zajednica Krista Kralja rado odlazi na hodočašća u domovini i inozemstvu sa ciljem upoznavanje svetaca, svetišta i mjesnih crkvi. Uspomene sa tih putovanja najčešće su pobožni suveniri.

Na ovoj izložbi izlažemo samo kipove odnosno skulpture svetih i blaženih s hodočasničkih destinacija, a to su: Italija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Poljska, Češka, Slovačka, Bugarska, Francuska, Španjolska, Portugal, Izrael i Palestina i Brazil.

Svetišta posvećena Isusu Kristu: Svetište Krista Otkupitelja, Brazil; Svetište Krista Kralja, Portugal; Svetište Božanskog milosrđa, Poljska; Svetište Krvi Kristove, Ludbreg; lokacije u Svetoj zemlji.

Marijanska svetišta: Trsat, Krasno, Sveta Gora, Marija Bistrica, Zagreb, Vepric, Međugorje, Lourdes, Fatima, Nazaret i Betlehem.

Skulpture prikazuju:

Isus
Krista Kralja, Presveto Srce Isusovo, Milosrdnog Isus, Praško dijete Isusa, Isusa u jaslicama s Svetom nazaretskom obitelji.

Marija, Majka Božja
Gospa Lurdska, Gospa Fatimska, Majka Božja Bistrička, Žalosna Gospa, Presveto srce Marijino, Bezgrješno začeće, Marija koja razvezuje čvorove, Kraljica mira iz Međugorja.

Biblijski sveci i apostoli
Mojsije, Ana, Josip, Ivan Krstitelj, Petar, Pavao, Juda Tadej, Ivan ev., Matej ev. i Luka ev.

Arkanđeli i anđeli
Mihael, Gabrijel i Rafael i anđeli čuvari

Ranokršćanski sveci
Katarina Aleksandijska, Kristina, Cecilija, Agneza, Barbara, Lucija, Doroteja, Expedito, Sebastijan

Popularni sveci
Antun pustinjak, Antun Padovanski, Rita iz Cascie, Roko, Padre Pio, Faustina Kowalska, Leopold Mandić, Ivan Maria Vianney

Biskupi
Sv. Nikola, Sv. Augustin, Sv. Patrik, Sv. Humbert, Sv. Martin, Sv. Karlo Boromjeski

Naučitelji Crkve
Sv. Mala Terezija od Djeteta Isusa, Toma Akvinski, Sv. Augustin

Osnivači redova
Benedikt, Franjo Asiški, Ignacije Loyola, Franjo Ksaverski, Terezija Avilska, Majka Tereza, Josemaria Escriva

Blaženici
Francesco i Jacinta Marto, Ivan Pavao II., Ivan XXIII., Majka Tereza

Ines Turković

Izložba hodočasničkih kipova - 1.12.2013. - Paolo