Međugorje i Mostar

Članovi Zajednice mladih Samuel: Ivan Seletković, Lucijan Šoštarić, Jelena Barilar i Martina Blaškić bili su u Međugorju i Mostaru sa zadatkom animiranja učenika Medicinske škole u Rijeci. Osim hodočasničkih pobožnosti križnog puta na Križevcu i razmatranja molitve krunice na Podbrdu cilj putovanja bio je posjet Majčinom selu. Majčino selo je Ustanova za predškolski odgoj i socijalnu skrb, a utemeljio ga je dr. fra Slavko Barbarić, nekadašnji župnik. U Majčinom selu se nalazi: Dječje selo, Dječji vrtić „Sv. Mala Terezija“, Vrt „Sv. Franje“, terapijska zajednica „Milosrdni otac“ koja pomaže ovisnicima, Zajednica „Majka Krispina“ koja pruža sklonište ženama žrtvama obiteljskog naselja i neželjenih trudnoća te likovna radionica „Kraljica Katarina“ koja pomaže svim skupinama u razvoju radnih vještina.
Naša ciljana skupina u Dječjem selu u kojem se skrbi za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi bila je kuća Svete Ane. Naime, u njoj stanuju dečki u dobi od 10 do 20 godina s kojima su  učenici odigrali nogometnu utakmicu. Rezultat je bio Rijeka : Međugorje 0 : 1 i to tek nakon izvođenja „penala“. Također smo posjetili terapijsku zajednicu i nazočili svjedočanstvu bivših alkoholičara i ovisnika koji se svaki dan bore protiv svojih slabosti, a najviše protiv loših karakternih osobina. Lijepa šetnica i park sa životinjama u vrtu „Sv. Franje“ potpuno nam je ispunila dan proveden u Međugorju.
Posljednji dan našeg hodočašća proveli smo u Mostaru. Nakon razgleda grada i posjeta staroj gradskoj jezgri koja je pod zaštitom UNESC-a nismo odoljeli poznatim bosanskim specijalitetima.

 

Međugorje i Mostar - 26.-27.10.2013