Molitva opraštanja

Istinski opraštam sebi.

Gospodine, želim ozdraviti od svake srdžbe, gorčine i zamjeranja Tebi za prilike kada sam smatrao/la kako Si u moju obitelj poslao smrt, bolest, razočaranja u ljubavi, novčane poteškoće, ili bilo što drugo što sam doživljavao/la kao kazne.

Oprosti mi Isuse. Ozdravi me!

Gospodine, opraštam majci sve rane, predbacivanja, srdžbu, kazne, iskazivanje veće ljubavi braći i sestrama, pogrdne riječi (da sam glup/a, ružan/a, gluh/a, da nisam nizašto i sl.) ili da sam obitelj stajao/la puno novaca, ili da nisam bio/la željen/a, da sam posljedica "nezgode", pogreške, ili da nisam ono što je ona očekivala.

Gospodine, opraštam ocu svako pomanjkanje podrške, ljubavi, nježnosti, pozornosti, vremena, druženja; opraštam mu što je pio, što se ružno ponašao – osobito prema majci ili drugoj djeci; opraštam mu teške kazne, napuštanje obitelji, izbivanje iz kuće, rastavu od majke, "izlete".

Gospodine, opraštam braći i sestrama koji su me odbacivali, lagali o meni, mrzili me, zamjerali mi, natjecali se samnom za ljubav roditelja, nanijeli mi tjelesne boli ili mi na bilo koji način zagorčavali život.

Opraštam im dobri Gospodine.

Gospodine, opraštam svom bračnom drugu svako pomankanje ljubavi, nježnosti, uviđavnosti, podrške, komuniciranja; svaku napetost, pogreške, rane ili riječi, odnosno djela koja su me povrijedila ili uznemirila.

Gospodine, opraštam svojoj djeci pomanjkanje poštovanja, poslušnosti, ljubavi, pažnje podrške, razumijevanja; njihove loše navike ili postupke koji su me uznemirili.

Gospodine, opraštam bakama, djedovima, ujacima, tetama, stričevima, bratićima, sestričinama i drugim rođacima koji su se miješali u našu obitelj i uvodili pometnju ili okretali roditelje jedno protiv drugoga.

Gospodine, opraštam svojim rođacima koje sam steklao/la brakom, a osobito svekrvi/punici. Opraštam i svome svekru/puncu, šogorima i šogoricama.

Gospodine, danas posebno molim za milost da mogu oprostiti svojim zetovima, snahama i ostalim rođacima stečenim putem braka, koji prema mojoj djeci postupaju s premalo ljubavi.

Isuse, pomozi mi oprostiti kolegama na poslu koji su teški ili mi zagorčavaju život; koji prebacuju svoja zaduženja na mene, izmišljaju tračeve o meni, ne žele samnom surađivati ili mi žele preoteti radno mjesto.

Danas im od srca svima opraštam.

Gospodine, moram oprostiti i svojim susjedima za svu buku koju stvaraju, zato što dopuštaju da im posjed propada, ne vežu svoje pse koji onda trče po mom dvorištu, ne iznose smeće na vrijeme; onima koji imaju predrasuda ili narušavaju sklad u susjedstvu.

Iskreno im opraštam.

Sada opraštam svome svećeniku, ostalim vjernicima, kao i svojoj crkvi, njihovo pomanjkanje podrške, sitničavost, pomanjkanje prijateljstva, loše propovijedi, neprihvaćanje, nenadahnutost; što mi ne daju viši položaj u zajednici, kao i sve ostale nanešene rane.

Danas im od srca opraštam.

Gospodine, opraštam i svim djelatnicima javnih službi koji su me na bilo koji način povrijedili: zdravstvenim djelatnicima, liječnicima i medicinskim sestrama, policajcima, odvjetnicima, djelatnicima u općinama, i...

Danas im istinski opraštam sve što su mi učinili.

Gospodine, opraštam svome poslodavcu/šefu što nisam dovoljno plaćena, što ne cijeni moj rad, što je prema meni neljubazan i prezahtjevan, što je srdit ili neprijateljski raspoložen, što mi ne daje promaknuće i ne hvali moj rad.

Gospodine, opraštam svojim učiteljima i profesorima, koji su me kažnjavali, ponižavali, vrijeđali, bili prema meni nepravedni, ismijavali me, nazivali me glupim/om, prisiljavali me da ostanem u školi nakon nastave.

Gospodine, opraštam svojim prijateljima koji su me iznevjerili, prestali mi se javljati, uskaratili mi podršku; koji nisu bili tu kada sam trebao/la pomoć; koji su od mene posudili novac pa ga nisu vratili; koji izmišljaju tračeve o meni.

Gospodine Isuse, POSEBNO MOLIM ZA MILOST OPRAŠTANJA ZA ONU OSOBU KOJA ME JE U ŽIVOTU NAJVIŠE POVRIJEDILA.

Molim te da mogu oprostiti onome koga smatram svojim najvećim neprijateljem, kojemu mi je najteže oprostiti, ili za koga sam rekao/la kako mu neću nikada oprostiti.

Hvala Ti Isuse što me oslobađaš od zla nepraštanja.

Molim oproštenje od svih onih koje sam ja možda povrijedio/la. Hvala Ti Gospodine za ljubav koja je po meni stigla k njima. AMEN!

EUHARISTIJA + SLAVLJENJE + OPRAŠTANJE = OZDRAVLJENJE

Napomena: Moliti svaki dan, najmanje 30 dana.

Preporučuje se pisanje (istog časa) imena svih osoba kojih se sjetimo u toku molitve, kao podsjetnik, sve dok se u srcu ne osjeti da smo im u potpunosti oprostili.

Rev. Robert de Grandis, S.S.J.
(New Orleans, L.A.)