Susreti Zajednice Krista Kralja na Pećinama

Zajednica Krista Kralja započela je s djelovanjem u listopadu 2003. godine kao Zajednica srednjoškolaca s ciljem da okupi učenike iz učeničkih domova pri nekoj župi kako bi se lakše snašli u novoj sredini te kako bi im se pomoglo u njegovanju duhovnog života. Organizirao ju je i vodio tadašnji Povjerenik za mlade riječke nadbiskupije vlč.Tomislav Ćurić koji ih je uključio u život župne zajednice mladih gdje je službovao. Djelovanje Zajednice Krista Kralja počinje na župi Zamet, preko Pećina do Assunte te svakom godinom okuplja sve veći broj mladih vjernika. 

Susreti Zajednice Krista Kralja na Pećinama 2006. godine

 

Bok prijatelju!

Odmah na početku reći ću ti da nisam vješt u sricanju složenih rečenica, pa tako ni u pisanju sastava, članaka i drugih pisanih radova o čemu svjedoče moje ocjene iz školskih zadaća. Stoga, imaj razumijevanja … jer ako mene to nije obeshrabrilo da odradim zadatak, neka ne bude prepreka tebi.
Reći ću ti nešto što bi te moglo zanimati o zajednici mladih na Pećinama koja ima neslužbeni naziv “Krist Kralj”. Možda te potakne i zainteresira da nas jednom posjetiš ponedjeljkom u 20,00 sati.
Molitvena zajednica na Pećinama relativno je mlada u odnosu na druge zajednice mladih u gradu Rijeci. Nosioci naše zajednice su uglavnom srednjoškolci iz triju riječkih domova: Učeničkog doma Podmurvice, Doma učenika Sušak, i Učeničkog doma srednjih škola Rijeka u Vukovarskoj. S nama je, sada već legendarni, vlč. Tomislav Ćurić, kojeg svi od ljubavi zovu Tomo. Dakle, sa Zameta stigli smo na Pećine. I tako drugu godinu za redom prijateljujemo s Kristom i jedni s drugima.
Opisat ću ti jedan naš susret.
U predvečerje, sjedim pred župnom crkvom Sv. Obitelji na Pećinama i čekam prijatelje. I zamislite, dolaze iz škole nasmijani. U velikom broju s gornje i donje strane ceste skupljaju se radosni zbog ponovnog susreta i padaju u zagrljaj jedni drugima. Raspravljamo i razgovaramo o mladenačkim problemima, dijelimo savjete o učenju, modi i ljubavi.
U 20,00 sati dolazi Tomo i trudeći se biti strog “tjera” nas u kapelu i govori da se samo nas čeka. Uvijek se potrudi da zajednički susret i kateheza budu zanimljivi i poučni. Ali da bi susret bio mjesto slavljenja, potrebna je pjesma, a za to su, pogađate zaduženi, članovi našeg benda “Ruah” i školskog zbora “Schola medica”. Za gitare su zaduženi Marin, Sanjin i Brle uz asistenciju Luke i Robija. Rado nam se pridruže dvije violine iz glazbene škole Ana Marija i Dajana, a o Paolovoj trubi ne treba više pričati.
Ako ikada zatrebaš bilo kakav savjet, razgovor, potporu, podršku, nečiju pomoć, na raspolaganju smo ti mi, ali i Ines, Mirjana i Tomo koji će dati sve od sebe da ti pomognu.
Ipak, ključ uspjeha leži u duhovnom zajedništvu. Zato ako želiš moliti za svoju ili tuđu potrebu došao si na pravo mjesto. Ako želiš da netko moli za tebe, također si došao na pravo mjesto. Zbog toga smo nekoliko puta utješili ožalošćene kroz svetu misu. Oprostili smo se od dvoje srednjoškolaca: Danijela Rožića koji je preminu od posljedica nagle bolesti i Tijane Šegvić koja je stradala u prometnoj nesreći. Imali smo misu za pokojnog tatu Sanjina i Jasmina Čauševića. Misu smo prikazali za Maura i njegovo ozdravljenje, te za brojne bolesne, znane i neznane. Posljednja misa bila je za papu Ivana Pavla II.
Ovom prilikom pozivam te u našu zajednicu. Dođi i upoznat ćeš nove prijatelje, učvrstiti stara prijateljstva, naučiti nešto što te zanima ili razjasniti ono što ti nije bilo jasno. Jer, lijepo je biti nekome nešto, a osobito prijatelj!
Pozdrav Brle!

Danijel Brletić, učenik II-4 razreda

Medicinske škole u Rijeci